Kötősuli Ahamával - 7. lecke - Vénusz stóla 1.

kötősuli

 

Hetedik lecke: Vénusz stóla 1.


Benke Erika (Ercsu) csodaszép csipkestólát tervezett a Kötősuli számára. Az alábbiakban ennek elkészítését követhetjük lépésről lépésre.

Két változatban köthetjük meg.
Készül egy egyszerűbb, a stóla egészén végigfutó, mutatós, de könnyű mintával, ebbe bátran belefoghatnak kezdők is az eddigi kötősulis ismereteik alapján.
Gyakorlottabb, komolyabb kihívásra vágyó kötőknek az alapmintából és annak bonyolultabb, több odafigyelést kívánó variációjából felépülő darabot ajánlom.

Két egyforma felet kötünk a stóla szélétől a középrész felé haladva, majd ezeket összedolgozzuk. Mérete (a végső nagyságát megadó, később ismertetendő ún. blokkolási folyamat után) hozzávetőlegesen 40 X 150 cm. Ebben pár cm-s eltérés lehet az egyéni kötésfeszességből adódóan.

Szükségünk lesz egy 10 dekás gombolyag vékony (400m /100g) gyapjúfonalra, egy 4,5-ös és egy 5,5-ös kötőtűre.

Kezdjük az 5,5-ös tűvel 61 szemmel. Ahhoz, hogy a blokkoláskor a legszebb formát kapjuk, fontos, hogy lazán és egyenletesen szedjük fel a szemeket, amihez a legjobb segítség a vastagabb kötőtű. ( Ha nincs kéznél vastag tűnk, igyekezzünk minél lazábban hurkolni a felszedendő szemeket.)

 

Vénusz stóla felszedés

Váltsunk át 4,5-ös tűre és kössünk 1 sima sort úgy, hogy a kezdő és a befejező szemet is lekötjük simán. Ebben a sorban látványosan szélesedik a kötőtűn lévő munkánk. A továbbiakban ez a szélesség kissé csökken, ahogy jönnek rá az újabb sorok, de előrejelzi, hogy a blokkolás után milyen méretre számíthatunk majd.

 

Vénusz stóla első sor


Kössünk még 3 sima sort úgy, hogy az első szemet simán átemeljük a bal tűről a jobbra, az utolsó szemet pedig simán kötjük le. Ezzel kezdjük kialakítani a fordított szemes oldalsó szélt (lásd: 4.lecke) ami szép tartást ad majd a stólánknak.

 

Vénusz stóla lusta szél

 

Vénusz stóla lusta sorok


Az így létrejött keskeny lustakötéses alsó szél után kezdjük kötni az I. mintát a rajz szerint, mind az egyszerűbb, mind a haladóbb változathoz. A teljes minta alapja egy 8 szem széles, 10 sor magas egység, ezt ismételjük egymás mellett és felett a kötés során. A rajzon sárgával jelöljük.

Figyelem! A mintaábrán csak a páratlan sorok vannak feltüntetve.

 

Vénusz stóla I. minta

Vénusz stóla alap minta

 

Vénusz stóla jelmagyarázat


1. sor: 1 szemet simán átemelünk, 1 sima, 1 ráhajtás, az alap mintaegység 7x, 1 sima, 1 ráhajtás, 2 sima.    - ezzel összesen 63 szemünk van a tűn, ezzel a szemszámmal dolgozunk végig a stólán.

A rajzon nem ábrázoltuk az összes egymás mellett kötendő mintaegységet, ezért szerepel a szemek számozásának sorában a 27 után a 60. Az utolsó 4 szem értelemszerűen a bal szél szemeit jelenti.

 

Az 1. számú sort csak a stóla legelső mintaegység sorában kötjük. A feljebb kötött mintaegységeket helyette a 3. sorral kezdjük, majd újra a 3. sort és utána az 5., 7. és 9. sort kötjük a színoldalon.

 

2. és minden páros sor: 1 szemet simán átemelünk, 61 fordított szem, 1 sima.

3. és minden páratlan sor (ezek kerülnek a színoldalra) : a rajz szerint haladunk, az első szemet simán átemeljük, az utolsót simán lekötjük a szél kialakításához.

 

Vénusz stóla első mintaegység

 

Vénusz stóla 5 mintaegység


Az egyszerűbb változathoz kössünk összesen 13 mintaegység magasságig, majd a szemeket simán egy másik tűre, vagy fonalszálra csúsztatva tegyük félre a munkánkat és készítsünk el ugyanilyen módon a stóla másik felét.

Dolgozzunk tempósan, de nagyon sietni nem kell, mert a 8. és 9. lecke anyaga is még a stóla lesz.

- Meglátjátok majd, hogy a minta nagyon hamar ismerőssé válik, átlátjátok, hogy éppen hol tartotok, melyik sor, melyik szem következik, nem is kell minden pillanatban a rajzot nézni.-

Haladó változathoz az I. mintát kötjük 5 egység magasságig, majd azt félretéve készítünk egy másik ugyanolyan darabot.
A II. mintavariációt a következő héten vesszük, akkor ismerjük meg az összedolgozás módszerét is. A 9. leckére fejezzük be a stólát, és ott írok majd a blokkolásról is.

 


Kötős okosság:

A megadottól eltérő szélességű stólát is készíthetünk, tetszés szerint növelve/csökkentve valamilyen egész szám x 8 szemmel (vagyis az alapminta szélességével) a kezdő szemek számát. Természetesen ebben az esetben a szükséges fonalmennyiség is módosul.
Ugyanígy változtathatjuk a stóla hosszát is az egymás felett megkötött mintaegységek számával.

 


Jó kötést kíván Ahama.

 


A Kötősuli stólája a Napmadár fonal 07-es színárnyalatából készül.

 

 

 

"A Kötősuli teljes szöveges és képi tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva."

 

« 6. lecke - a mintaábra olvasása 8. lecke - Vénusz stóla 2. »

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code