Kötősuli - 19. lecke - Csavart minták

Kötősulilogó

 

19. lecke - A csavart minták kötése

Miután a sima és fordított váltakozásából adódó lehetőségeket, és a csipkekötés szépségeit kimerítettük, a kötési technikák egy újabb változatát mutatja be Nektek Peony (Anett).

A csavart minták (angolul: cables) rendkívül változatosak, sokoldalúak, a végeredmény lehet sportos, vagy éppen elegáns.

A következő hetekben egy csavart mintával díszített nyakmelegítő - sapka - ujjatlan kesztyű szettet mutatunk be, melyet Peony tervezett a Naptánc fonalunkra.

 

Peony-szett

 

De mielőtt belevágnánk, itt egy kis előkészítő, gyakorló lecke a csavart mintákról.

Míg a csipkeminták ráhajtásokból, és összekötött szemekből (vagyis szaporításokból, és fogyasztásokból) alakulnak ki, a csavart mintákhoz a szemek lekötésének sorrendjét változtatjuk meg úgy, hogy bizonyos szemeket segédtűn félre, a munka elé, vagy mögé teszünk, és később kötjük ezeket le, vagyis bizonyos szemeket lekötésük előtt felcserélünk.


A csavart minták többfélék lehetnek, lehet simakötésű alapon cserélgetni a szemeket, ez átfogó mintát ad. Lehet fordított kötésű alapon a sima oszlopokban cserélgetni a szemeket, szerintem ezek a legplasztikusabbak, erre gondolhatunk úgy, mint egy felturbózott bordáskötésre.  Lehet később ezeket az „oszlopokat” egymáshoz közelíteni, ekkor a sima szemeket fordítottakkal cseréljük, majd az egymás mellé kerülő szemeket egymással csavarjuk. A lehetőségek szinte végtelenek, de az „egyszerűbb” minták éppoly mutatósak lehetnek, mint a többágú egymással összefonódó, vagy kelta hangulatú minták. Számomra a csavart minták „csúcsa” a vízszintesen futó csavart minták, és azok a csavart minták, amelyek mindkét oldalon hasonló látványt adnak. Miután mindkét mintát magam is kipróbáltam, nyugodtan állíthatom nem ördöngösség egyik sem. Ha valaki a következőkben bemutatott alapokat jól begyakorolja, bármelyikkel elbír.


A csavart minták kötésénél, mindenképpen számításba kell venni, hogy kissé „összerántják” a kötést. Vagyis az elkészült darabunk kisebb lesz, mintha ugyanazzal a szemszámmal csak sima-fordítottat kötöttünk volna. Ha fordított hátterű oszlopokon belül cserélgetjük a szemeket, a bordás kötéshez hasonlóan fog viselkedni, rugalmas lesz, de kevésbé, mintha csak sima passzét kötöttünk volna. Ezért mindenképp érdemes mintadarabot kötni, azt kiöblíteni, megszárítani, lemérni, és ennek alapján kiszámítani a szükséges szemek számát.


A csavart minta kötéséhez szükségünk lesz: egy pár kötőtűre (vagy egy körkötőtűre), és egy segédtűre.

 

csavart minta1

 

Segédtűnek használhatunk gyárilag erre készült eszközöket:


csavart minta2

 

Esetleg a nem használt szemek biztosítására szolgáló eszközt:

 

csavart minta3

 

Esetleg egy plusz körkötőtűt (ennél praktikus, ha az összekötő damil rövid.)

 

csavart minta4

 

Végszükség esetén használhatunk a kesztyű vagy zokni kötéséhez való kéthegyű kötőtű készletből egyet, de ez nem túl kényelmes.

 

Én személy szerint egy kisebb szemtartót használok a leggyakrabban. Már ha használok valamit, ugyanis egy kis gyakorlással lehet segédtű nélkül is készíteni csavart mintákat, kicsit később ezt is bemutatom.

Néhány megjegyzés. A képeken látható mintákat négy lustakötéses sorral kezdtem és fejeztem be, és, a széleken két-két szemet minden sorban simán kötöttem. Így nem pöndörödik, és könnyebb fényképezni. A leírásokban ezeket nem említem.

 

Külön kötésmintákra alkalmas szoftverek híján az ábrákhoz egyszerűbb jeleket használtam.
O - sima (a visszáján fordított)
X - fordított (a visszáján sima).

A csavart minta a fordított kötés mellett mutat a legjobban.

Az alábbi minta első sorában négy fordított, két sima szem váltakozott, az utolsó négy szem fordított.

 

x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x        2
x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x    o    o    x    x    x    x        1

 

A harmadik sorban, amikor az első sima szemhez érünk, ezt a segéd tűn a kötés elé tesszük majd lekötjük a szemet a kötőtűn.

 

csavart minta5

 

Eztán visszatesszük az előrevett szemet, és ezt is lekötjük. (Vagy, ha segédtűt használtunk erről közvetlenül is le lehet kötni- nekem ez valahogy sosem esett igazán kézre).

 

csavart minta

 

Így balra csavarodó mintát kapunk.

A jobbra csavarodó mintához a szemet a minta mögé tesszük, lekötjük a szemet a tűn, majd a félretett szemet.

 

csavart minta

 

A fonák oldalon a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak.Ugyanígy készítjük a két-két, és a három-három szemes csavart mintákat.
(Az alábbiakban három-három szemest mutatok)

Tehát itt is fordított szemek szegélyezik a csavart mintát, amihez ebben az esetben hat sima szemet (kétszer hármat) használunk.

 

csavart minta

 

Balra csavarodó mintához három szemet teszünk a segédtűre, és a munka elé tesszük.

 

csavart minta

 

Lekötjük a baloldali kötőtűről a maradék három sima szemet.

 

csavart minta

 

Majd visszatesszük a segédtűről a szemeket.

 

csavart minta

 

És lekötjük.

 

csavart minta

 

A visszáján, és az azt követő négy sorban a szemeket itt is úgy kötjük, ahogy látszanak.

 

csavart minta

 

Majd megismételjük a sort a csavarásokkal.
Ezt a hat sort ismételjük.

 

csavart minta

 

Ugyanez segédtűvel:

 

csavart minta

 

csavart mintaA jobbra csavarodó mintához a szemeket a munka mögé tesszük.

 

csavart minta

 

Lekötjük a szemeket a kötőtűről.

 

csavart minta

 

Majd visszatesszük a szemeket a segédtűről, és ezeket is lekötjük.

 

csavart minta

 

A visszáján, és az azt követő négy sorban a szemeket itt is úgy kötjük, ahogy látszanak. Majd megismételjük a sort a csavarásokkal. Ezt a hat sort ismételjük.

csavart minta

 

csavart minta

 

Igazából, ennyi az egész, ezek a mozdulatok az alapjai minden további csavart mintának.

 

 

Például a háromágú fonatnál, háromszor három, vagyis kilenc sima szemet veszünk.

 

csavart minta

 

Az első mintasorban a jobboldali három sima szemet (a szélén) a munka mögé tesszük.

 

csavart minta

 

A visszafelé, és az azt követő négy sorban minden szemet úgy kötünk, ahogy látszik (simára simát, fordítottra fordítottat).

A hetedik sorban a második három szemet a munka elé tesszük, lekötjük a szemeket a balodali kötőtűről, és utána a segédtűn levőeket.

 

csavart minta

 

A visszafelé, és az azt követő négy sorban minden szemet úgy kötünk, ahogy látszik. (simára simát, fordítottra fordítottat.

A fenti tizenkét sor ismételjük.

 

csavart minta

 

 

Ha az első mintasorban az első három szemet a munka elé tesszük, a hetedik sorban a középső hármat a munkánk mögé akkor a fonat ágai befelé irányulnak:

 

csavart minta

 

 

A legelőször tanult 1x1-es csavart mintát is lehet cifrázni:

 

csavart minta

 

Az eddig csavart minta első szemét most nem a következővel, hanem az előtte levő fordított szemmel cseréljük meg. A csavarás második ágát pedig az utána következővel. Az eredetileg sima szemet simán, a fordítottat fordítottan kötjük le.

 

csavart minta

 

A következő színe sorban még egyszer.

 

csavart minta

 

Ekkor már megint két sima szem van egymás mellett, amikkel az egészet elölről lehet kezdeni.Kedvcsinálónak itt van még két példa, arra hogyan lehet ezzel a technikával játszani, de a részletes leírás, már egy haladó lecke témája… lehet, ha lesz rá igény. :)

 

csavart minta

 

csavart minta

 

 

 

"A Kötősuli teljes szöveges és képi tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

A Kötősuliban szereplő kötésleírások, ill. az azok alapján készült kötött darabok tovább nem értékesíthetőek."

 

« 18. lecke - Egyujjas kesztyű 20. lecke - Őszi szett 1. - A nyakmelegítő »

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code